2010. november 13., szombat

Csécs Márton Lőrinc: Házasságról diákszemmel (SzM)

2010. 11. 13. Csécs Márton Lőrinc Házasságról diákszemmel (SzM)

Gondolataimat szívesebben kezdtem volna idézetekkel, történetekkel, de nem kaptam megfelelőt, mivel még én sem tudom, mit gondolok igazából erről a témáról. Nincsenek tapasztalataim, és véleményem adott helyzettől függően változik. Nem tudom, milyennek kell lennie a jó férfi-női kapcsolatnak; igazán csak elképzeléseim vannak, de ahogyan a mindennapok bizonyítják a „gyakorlat eltér az elmélettől”.

Szerintem a titok abban rejlik, hogy megkapjuk azt az egyetlen embert, akit nem ununk meg, és akit elfogadunk hibáival együtt, és legfőképp: feltételek nélkül megbízunk benne, és nevetünk. De ugyanakkor nem elég, hogy megismerjük, egy kapcsolatot fenn kell tudni tartani, és ennek kulcsa a kommunikáció. Rengeteg házasság ment már tönkre annak hiánya miatt, hogy nem beszélték meg mi a probléma, mi nem tetszik, és mit tartanak igazán jónak. Ugyanakkor fontos a türelem. Anélkül minden csak veszekedés, ami már annak a jele, hogy a dolog nem működik.

Annak érdekébe, hogy ne legyen unalmas, ne laposodjon el, és ne váljunk egymás számára közömbössé egy kapcsolatba folyton valami újat kell hozni, egymásban valami újat felfedezni; de ez mindkét oldalról kell történjen, de úgy hogy ezáltal ne tulajdonítsuk ki a másikat.

A házasság, ha jó, bizalmat áraszt, és boldogságot tükröz; és persze megvan benne a harmónia…

Jó tudni, hogy van számunkra valaki, aki biztonságot nyújt, aki lelki társad; támaszt nyújt és tanácsot ad. Ez egyfajta kiteljesedés, energiát és erőt ad jóban és rosszban. Ez tud minket motiválni még akkor is, ha már végképp ki-, esetleg belefáradtunk.

Ennek megvalósítása egyelőre számomra lehetetlennek, elérhetetlennek tűnik, hiszen nehéz annyi mindent egyetlen emberben megkapni…

Úgyhogy nem gondolkodom, talán sosem házasodok meg, talán igen.

Ha talán mégis… és nem működik, akkor a szép emlékkel telítődve tovább fogok állni.

Gyümölcsöző gondolkodást! Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése