2010. november 8., hétfő

Demeter Sándor Lóránd: Emberség

2010. 11. 08. Demeter Sándor Lóránd Emberség

Novemberben többször jutnak eszembe azok a jó, igaz és meghitt emberek, akik valamikor részesei voltak életemnek. Meghitt volt közöttünk a viszony, mert jó embereknek és igazaknak ismertem meg őket. Mert embereknek ismertem meg őket. Mondom, így novemberben, többször eszembe jutnak ilyen emberek.

A jó, igaz és meghitt emberekről mindig eszembe jut Pál apostol tanításának egy régi, magyaros fordítása. Még papnövendék koromban, Farkas Dénes bátyám ajánlotta figyelmembe a homoródkarácsonyfalvi unitárius templomnak ezt a sajátosan székely-magyar üzenetét. Amikor tehetem, én is továbbadom másoknak: „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, emberkedjetek...” (1 Kor 16,13)

Emberek legyetek!

Egy ismerősöm mesélte, hogy kisgyermeke egyszer megkérdezte tőle, hogy mi legyen, ha majd nagy lesz? Nem tudott válaszolni a kérdésre, ezért visszakérdezett: mi szeretnél lenni? Erre meg a gyermek nem tudott válaszolni. Másnap reggelig gondolkodott azon, hogy mit is válaszoljon hát a gyermeknek. Közben reménykedett, hogy az nem kérdezi meg újból. De megkérdezte. Egyetlen választ látott helyesnek: tisztességes ember légy, fiam. Délután szomorúan érkezett haza a gyermek, mert társai kigúnyolták és megverték, hogy ilyen nincs, hogy tisztességes ember. Ilyen foglalkozásról ők otthon nem hallottak.

Hogy is van ez?

1935-ben kis Balázsnak még ezek a lehetőségei: „A távolságot, mint üveg / golyót, megkapod, óriás / leszel, csak hunyd le kis szemed, - / aludj el szépen, kis Balázs. (…) Tűzoltó leszel s katona! / Vadakat terelő juhász!” (József Attila)

1983-ban a Felszarvazottak balladájában: „Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő / A szomszéd, a gázos és a díjbeszedő / A handlé, a szódás és a képkereskedő / A házmester, a fia és a kéményseprő” (Deák Bill Gyula)

Ma már vagy nem is léteznek, vagy egyáltalán nem népszerűek a fenti foglalkozások. Ma kis Balázs lehetne szekuritis, Á-tól Z-ig lakásfelújító, közgazdász, menedzser, informatikus, ügynök, ügyvéd, közjegyző, kocsikereskedő...

Telnek az évek, évtizedek, évszázadok. Új időknek új dalaival minek neveltek minket, és mivé neveljük mi gyermekünket? És magunkat?



Sok lehetőség van az életben.

Ti azért emberek legyetek.

Hát, ezen emberkedjetek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése