2011. március 31., csütörtök

Lakatos Csilla: Lehetőség

2011. 03. 31. Lehetőség Lakatos Csilla

Böjt van. A testi és lelki megtisztulás ideje. A kényes kérdésekkel való szembenézés fáradságos útszakasza. A külvilág és valódi önmagunk közötti határhúzás időszaka. Ideje a nagy kérdéseknek. Ki vagyok? Mennyi hatalma van bennem Istennek? Hogyan ér el engem, honnan szólít meg a kísértő? S mit teszek olyankor én?

Mára a túlságosan felszínessé vált vallási gyakorlat már majdhogynem elveszítette hitelét. Pedig a böjt lehetőség. A test és a lélek kordában tartásával arra szánhatjuk el magunkat, hogy megtisztítsuk életünket, belső képeinket, önmagunkat… mindenestől. Nemcsak egyszerűen számba vesszük gyengeségeinket, bűneinket, hanem egyszersmind áthelyezzük életünk hangsúlyait. Miközben lemondunk a megszokottá vált dolgokról, rájövünk, ezek nélkül teljesebb az élet. Ennek felismerésére kellenek a próbatételek, a kísértések, mert azok leküzdése megtisztít.

Nem véletlen, hogy a böjti időszak nyitányában évszázadok óta Jézus megkísértésének a történetét olvasták elődeink, s mi is vissza-visszatérünk rá. Mindaz, ami akkor Jézussal történt, az rólunk is szól, saját kísértéseinket ismerhetjük fel benne.

Mert hát kísértései mindannyiunknak vannak. Választania mindenkinek kell. Egy-egy választás nyomán feltárul értékrendünk, kiderül belőle, mi fontos számunkra: hogy rövid vagy hosszú távban gondolkodunk-e, mennyire fontos a látszat és a valóság, s hogy választásainkon keresztül mások elismerését reméljük, vagy képesek vagyunk ettől függetlenül, amellett dönteni, amit belső meggyőződésünk diktál.

A böjti sivatagban megtalált válaszok aztán elkísérnek. Ott lesznek később is, amikor a kísértések váratlanul és alattomosan visszatérnek, új formában, más helyszínen. Amikor talán nem leszünk eléggé éberek ahhoz, hogy önmagunkat képviselve válasszunk, mert az élet forgatagában szem elől téveszthetőek a biztos fogódzók. Ám ha a böjtben kitisztulnak a viszonyítási pontok, s megszerezzük az azok melletti feltétlen kitartás tapasztalatát, ez később is elérhető lesz számunkra. Idén élsz-e ezzel a lehetőséggel?
2011. 03. 30. A tarisznya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése