2010. december 27., hétfő

Orbán Erika: Ilyenkor, karácsonykor...

2010. 12. 27. Orbán Erika Ilyenkor, karácsonykor...

... mifelénk megváltozik a világ. Úgy is mondhatom, hogy az egyetemes követelményekből levezethető, motivációs szempontból különböző értéktípusok átrendeződnek, kiéleződnek. Az embernek, mint biológiai lénynek a szükségletei fokozottabb mértékben elégítődnek ki. Az összehangolt társas interakciók kevesebb elvárás nyomására, belső igény alapján valósulnak meg. A csoportok működéséhez és túléléséhez szükséges feltételek hangsúlyosabban kelnek életre. Erre a három követelményre minden társadalom és egyén értékei alapján felel meg.

Shalom H. Schwartz tíz értéktípust különböztet meg: hatalom, teljesítmény, hedonizmus, stimuláció, önvezérlés, egyetemesség, jóakarat, hagyomány, konformitás, biztonság. Szeretjük azt hinni, hogy ez utóbbi négy-öt érték – az előbbi kettő-három ellenében – erőteljesebben él ilyenkor. Pedig a társadalmi státus és presztízs, kontroll vagy dominancia emberek és erőforrások felett (lásd vásárlási láz vagy politikusok ünnepi „fogásai”); és a társas elvárásoknak megfelelő kompetencia bemutatásával járó személyes siker (különböző szereplések) éppúgy vagy jobban megnyilvánul, mint más időszakokban. Az érzéki kielégülés, élvezet, életöröm és az izgalom, a változatos élet keresése, miként a megértés, a minden ember jólétével való törődés; a jólét védelme segítőkészség által; és a hagyományos kultúra, vallás értékei iránti tisztelet és elkötelezettség talán mind-mind fokozottabbak az ünnep napjaiban... Ám a konformitás rendjén, amint kifele araszolunk karácsonyból, levet(kőztet)jük ünnepibb értékeinket. A percek nélküli idő után valami másra, a naptárban múló külsőre figyelünk.

Megmarad-e valami a közelmúlt szentségéből?

Egy tizenegyedik, a spirituális értéktípus lényege az a cél, hogy értelmet találjunk az életben. Hogy megtaláljuk az élet értelmét; lelki-szellemi, spirituális életünk értelmét, belső harmóniánkat. Talán nem lesz ez minden egyén „biológiai” szükséglete; talán interakcióba is léphetünk és csoportok is zavartalanul működhetnek e nélkül. De a keresztény, Isten-hívő ember számára eme érték-keresés, -éltetés a cél és feladat, és nemcsak ilyenkor, karácsonykor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése