2011. február 3., csütörtök

Farkas Dénes: Mit ér?

2011. 02. 03. Mit ér? Farkas Dénes

Hozzászólások az erdely.ma oldalon, a szöveg alatt.

Huszonévesen olvastam Veress Péter könyvét: Mit ér az ember, ha magyar? Többször elhatároztam, hogy újra elolvasom, de még nem került sorra. Azóta egy barátommal sokszor parafrazáltuk a feltett kérdést: mit ér az ember, ha: öreg, gyenge, rokkant, henyélő, élősdi és nincsen semmi hasznos tevékenység léte kapcsán? Az ellenkező esetben is jöhet a kérdés, hogy mit ér az ember, ha: erőtől duzzadó, fiatalos hévvel alkotó, teljesítményorientált vezéregyéniség, akire odafigyel és követi a környezete. Nem is folytatom a jelzős szerkezeteket, mert végeláthatatlan lenne az a sokféle minősítés, amivel embereket, történéseket azonosítunk. Mit ér?... Mit ér?... Feltehetjük a kérdést naponta, óránként akár, mert mindenek bizonyos értékrendszerek szerint történnek. Egy-egy sikeres vagy sikertelen esemény után rendszerint következik a mérlegelés. Megérte?

Vannak dolgok, melyeknek értékét pénzben mérik, és vannak dolgok, melyeket nem lehet pénzben kifejezni. Bizonyos körülmények nagyon befolyásolhatják az érték meghatározását. Elgondolkoztam azon, hogy egy pohár víz értéke nem ugyanaz Borszéken mint a Szaharában, s a komposztáló gödörben sínylődő fügefalevél sem annyit ér, mint egykoron az Édenben. Arról nem is beszélve, ha a koporsónk mellett a pap „jött-ment” embernek minősít a „járt-kelt” jelző helyett (micsoda különbség!).

Azt hiszem – remélem –, hogy a közeljövőben, ha lesz magyar állampolgárságunk, akkor a veresspéteri kérdés számunkra is, hivatalosan is aktuálissá válhat. Mit ér…? – jöhet a mérlegelés. Leszünk ott is másodrendű állampolgárok, korhadó fügefalevelek vagy éltető víz a Szaharában? Illyés Gyulával kérdezném: puszták népe, hogyan tovább?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése