2013. július 3., szerda

Dr. Ádám Attila L.: Még egyszer a tordai hungarikumról

2013. 07. 03. Még egyszer a tordai hungarikumról Dr. Ádám Attila L.


Az újonnan megválasztott Ferenc pápával egy kérdésben biztosan azonos hiten vagyok, mert mint nemrég kinyilatkoztatta, „a hit a tettekben van”. Ez az írás a leírt szavak ellenére ennek jegyében született. Én csak egy kis „is”-t biggyesztenék a „van” elé, de egyébként csak üdvözölni tudom ezt a talán szokatlan tanúságtételt a tettek mellett. Nyilván nem a szavak, az ima ereje ellen szól ez, csak a tettek nélkül a szavak kevesek maradnak sokszor, egyházon belül és kívül.

Mint több ízben megírtam, a 2012. évi XXX. Törvény rendelkezik a nemzeti értékekről és hungarikumokról.

Igyekszem röviden összefoglalni a téma jelentőségét és a témához kapcsolódó fontosabb definíciókat.

Bár a Hungarikum Bizottság a Vidékfejlesztési Minisztériumban (Élelmiszer-feldolgozási Főosztály, Hungarikum Bizottság Titkársága) székel, NEM CSAK  mezőgazdasági vagy azzal kapcsolatos  szellemi v. fizikailag is létező termékekre terjed ki a hatóköre (az első elfogadott 12  „termék” között is van szellemi érték).

A definíció szerint: magyar nemzeti érték – a magyarsághoz köthető, felhalmozott és megőrzött szellemi, anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék.  Mint látható, SZELLEMI érték is lehet, NEM CSAK ANYAGI TERMÉK!

Továbbá: hungarikum - kiemelésre méltó olyan nemzeti érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét jelenti. A szakterületi kategóriák adatlapon szerepel a KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG kategória és a KÜLHONI MAGYARSÁG besorolási kategória.

A részletes minősítési és bejelentési rendszerre itt nem térhetek ki teljes részletességgel, de a fentiek alapján joggal valószínűsíthető, hogy az 1568-as tordai országgyűlési cikkely a szabad vallásgyakorlatról a bevett felekezetek vonatkozásában- elvben megfelel a jelzett kategóriák kritériumainak. Az elbírálási rendszer először magyar nemzeti érték besorolást biztosít. Természetesen lehetséges, − hogy szellemi érték esetén főleg − az elbírálás szempontjából pozitív hatású az „érték” bemutatását, fennmaradását (esetünkben a valláson „kívüli”, értsd nem unitáriusoknak szóló bemutatását) biztosító, esetlegesen egyben turisztikai célú prezentáció bemutatása kiállítás/DVD stb. vagy más, a nagyközönség számára is látogatható/hozzáférést biztosító formában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése