2010. augusztus 9., hétfő

Bálint Róbert: Kapcsolatok

2010. 08. 09.

Kapcsolatok

Bálint Róbert


Emberi kapcsolataink érdek-keretben formálódnak: úgy alakulunk, úgy simulunk egymáshoz, ahogy közösséget tudunk vállalni munkánkban, életünkben, örömünkben, megpróbáltatásainkban, s hasonlóképpen úgy szakadunk el, úgy sodródunk ki egymás életéből, ahogy az összekötő szálak széttöredeznek.
Legtöbbször életünk egy-egy mozzanata köt csupán össze. Van, akikkel a nyomor, az élet gondja forraszt egybe – akár a közös harcban, akár a közös siránkozásban. Van, akikkel az öröm hoz közös nevezőre az egy ideig tartó fellángolásban. Van, akikkel a közös ellenség fon egymáshoz, cinkosságban. Van, akikkel a közös tervek fűznek egymás oldalára, az álmodozásban… Íme, így mutatkoznak meg emberi életünk töredékes kapcsolatai. Íme, így hull össze-összefércelt darabokra életünk teljessége. Hiszen a részekre tört érzésekkel együtt részekre törik az ember is.
Az élethez hozzátartozik az örvendezés, a bánat, a betegség, a meggyógyulás, a reménység, a lemondás, a születés, a halál, a gyász, a hit, a megtörettetés, az álmodozás, a jó, a rossz. Így teljes az élet. S így kellene teljessé válnia emberi érintkezéseink minden mozzanatának, hogy megosztva egymással bánatot, örömet, feloldódhatnánk a mindenben együtt érző együvé-tartozásban.
Mérlegeld: hány töredezett, félszeg kapcsolatot mondhatsz magadénak? Hány rész-együttérzésre épülő viszonyt, barátságot tudsz megszámlálni életedben? Mérlegeld: hány, minden érzést átfogó, barátságról tudsz számot adni? Hány emberrel tudtál elválaszthatatlanul egymáshoz alakulni, egymáshoz simulni viharban és napsütésben egyaránt? Mérlegeld: melyik mennyit ér?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése