2013. 09. 20. | A megkönnyezett cipó | Lőrinczy Zsolt Bendegúz | |
Kenyérboltban
vagy sütödében járva néha jól esik beszívni a friss kenyér illatát.
Igaz, hogy ezek a mai „bolti” kenyerek még illatukban is alig
emlékeztetnek gyermekkorom édesanyám-sütötte kenyereire, de arra jók,
hogy eszembe juttassanak egy-egy, a kenyérsütéshez kapcsolódó régi
történetet.
Édesanyánk számára a dagasztás, a kemence befűtése, a „bevetés”, kiszedés, a ke-
nyerek
„megverése” mind-mind nehéz munkát jelentett, de mi gyermekek valóságos
ünnepet láttunk a kenyérsütésben. A kemence száján át látszó hatalmas
lángok lenyűgöző látványt jelentettek, csodáltuk édesanyánk zsonglőri
„mutatványát”, ahogy a dagasztó teknőből kiszakasztott kenyértésztát még
a bevető lapát felé emelve is formázta, majd a lapátra helyezve betolta
és egy gyors mozdulattal beejtette a kemencébe. A kenyerek mérés nélkül
is majdnem tökéletesen egyformák voltak, így biztos nem volt véletlen,
hogy az utolsóként bevetett „cipó” még félkenyérnyi nagyságú sem volt. A
cipó számunkra különösen fontos volt, hiszen azt legkésőbb az aznapi
ebédnél, de néha már tízóraira, zsíros-kenyér formájában
megkóstolhattuk. A cipó után aztán a régebbi sütésből meghagyott
kenyeret kellett elfogyasztani és csak azután kezdtük meg az első,
akkorra már kissé keményebb újsütésű kenyeret. Ezt a szokást biztosan az
a tény alakította ki, hogy a friss kenyérből sokkal több fogy!
Történt
egyszer, hogy kenyérsütés napján átlátogatott hozzánk az abásfalvi
lelkész, Sükösd Pali bácsi, aki a maga száz-száztíz kilójával és délceg
termetével bizony szinte félelmet keltett bennünk. Édesapámat kereste
valamilyen egyházi ügyben, de ő éppen a faluban volt valakinél, így
letelepedett, hogy megvárja. Édesanyám nagyon udvariasan eléje tette az
asztalra a még meleg cipót, hozott a kamrából egy tál hideg tejfölt és
még egy kis üveg mézet is. Micsoda meggondolatlanság! A nagy darab
embernek hatalmas étvágya is volt, különösen mert az Abásfalváról
Homoród-almásra vezető utat a hegyen keresztül gyalog tette meg. Mi
gyermekek csak távolról lestük, mind jobban elszomorodva, hogy vendégünk
egyik szelet kenyeret a másik után szeli, mártogatja a tejfölbe és
pillanatok alatt tünteti el. A „mi cipónk” utolsó darabját aztán mézzel
fogyasztotta el.
A
könnyünk is kicsordult, annyira el voltunk keseredve. Szerencsénkre
előkerült édesapánk, Pali bácsi rövidesen távozott és nem maradt ebédre!
Hiába
mondta Édesanyánk, hogy az embernek örülnie kell, ha másnak adhat
valamit és hogy „jobb adni, mint kapni”, csak akkor vigasztalódtunk meg
amikor ebédhez ülve, az asztalon egy nagy friss kenyeret láttunk az
asztalon.
|
2013. szeptember 20., péntek
Lőrinczy Zsolt Bendegúz: A megkönnyezett cipó
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése