2010. október 28., csütörtök

Farkas Dénes: „Tátott szájjal”

2010. 10. 28. Farkas Dénes „Tátott szájjal”

Farkas nagyapámat az első világháborúban az olasz fronton golyó találta. A kezét lőtték meg, és a két ujja úgy maradt, mintha mindig fogna velük valamit. Sokszor próbáltam gyermekkoromban kiegyenesíteni, de hasztalanul, mert mindig visszagörcsölt, mintha az Isten is az ekeszarvának fogására akarta volna alkalmassá tenni. Ennyivel megúszta és viszonylag épen hazagyalogolt a taljánoktól. Sokszor meséltek a téli estéken filkózás közben és kortársaival heccelték egymást.

Tiboldi nagybátyám (nagyanyám öccse) úgy kapta a lövést, hogy a száján ment be a golyó, és majdnem nyomtalanul átment az állkapcsok között. Nagyobb bántódás nem érte, csak a fogait vitte ki az átlósan ívelő lövedék. Amire hazabaktattak a frontról, egy napon arra ébredtek, hogy a határ átment rajtuk. Amint írtam, téli estéken heccelték egymást a férfiak (ma úgy mondanánk, hogy cukkolták, vagy esetleg szívatták egymást).

A kicsi falumban a trianoni dráma alig volt észlelhető, de az új járásbíróság gondoskodott arról, hogy még Székelyszentmiklóson is vegyék tudomásul, hogy Székelykeresztúr ezentúl I. G. Duca.

Telt-múlt az idő. Szántottak vetettek, télen filkóztak és emlegették a doberdói harctereket. Tiboldi Sándor bátyámnak, akinek a szájlövés után csak egy kis forradás maradt a nyaka „inán”, mindig kijárt a dicséret, mely szerint a fronton „jó katona lehettél, hogy szájon lőttek”. Ha késett a laposztással azonnal szóltak, hogy ne tátsd a szád, mint a fronton. Egy életen át hordozta a „tátott szájú katona” ódiumát.

Ne tátsd a szád! – gyakorta szólunk rá gyermekeinkre, bámészkodó társainkra, pedig sokszor olyanokat látunk mi is, hogy szemünk, szánk tátva marad.

A közelmúltban őzlábgombáért mentem az erdőre, amikor két autóval a tisztásra megérkezett nyolc kolozsi (fiúk,lányok) ifjú. Színmagyar gyermekek, akik teljes hangerővel hallgatták a regáti manelet. A szám „tátva maradt”! Szerencsére nem jött egy lövedék Doberdó felől...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése