2012. április 19., csütörtök

Buzogány-Csoma István: Nektek is meg kell mosnotok egymás lábát!

2012. 04. 17. Nektek is meg kell mosnotok egymás lábát! Buzogány-Csoma István

A húsvétot megelőző események közül a szolgálatra való felhívás, sőt parancs – „nektek is meg kell mosnotok egymás lábát” – a lábmosás története számomra megadja a húsvét előtti és utáni keresztény életprogramot.

„Példát adtam, hogy amit én tettem, ti is tegyétek meg... Nem nagyobb a szolga uránál, sem a küldött annál, aki küldte.” Jézus elárulja a titkot: Ha ezt megértitek, s tetteitekben ehhez igazodtok, boldogok lesztek.

Ha ezt megértitek...

A húsvéti nagy kérdés az: készen állunk-e arra, hogy a „hogyan tovább a halál után” kérdésében rábízzuk magunkat a jó Istenre, hogy ne próbáljuk emberi képzeletünk korlátai közé szorítani a Vele való találkozás nagy pillanatát. Inkább a számot adás tükrében igyekezzünk földi életünk minél teljesebbé és értékesebbé tételére. Bizonyára jót remélünk, jutalmat. De megdolgozunk-e érte? Húsvét előtt és húsvét után. Ünneptől ünnepig. A szürke hétköznapok a szeretetszolgálati időt jelentik.

Ha ezt megértitek... Mikor érti meg a keresztény világ, hogy a tanítás nem a megfoghatatlanról szól, az ingyenről, a kényelmes keresztény életről, amely során valaki más majd mindent megcsinál helyettünk, nélkülünk?

Nem! A küldetés, a tanítás a szolgáló szeretetről szól.

Ha angyalok nyelvén szólsz, de a lelked üres legbelül, hiába keresed a legszebb szót, a bánat beleül. Szeretet nélkül semmi vagy, Tétlen lebegő mondatokra ráboruló ólmos felhő.

Szeretet nélküli gazdagságod aprópénz.

Szeretet nélküli vágyaidtól mit remélsz?

Szeretet nélküli álmaidban, meddig élsz?

Szeretet nélküli életeddel meddig érsz?

Ilyen egyszerű. Ha ezt megértitek, boldogok lesztek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése