2012. április 13., péntek

Farkas Dénes: Tojás

2012. 04. 11. Tojás Farkas Dénes

Húsvét reggelén nem sütött a nap. Borongós, kedélyünket lehangoló „mokány eső” telepedett a vidékre. Kell az eső, hiszen az egek Ura a tavalyi kimaradást törleszti. A téli hóesés előtt félméteres repedések tárták az ég felé a föld szomját. Azt mondják a szakemberek, hogy a téli sok hó úgy odalett „mint a tavalyi hó”, anélkül, hogy feloldotta volna a szárazság nyomorát!
Ilyenkor a magamfajta belenéz a televízió adásaiba, s megállapítja, hogy mindig ugyanaz van. Körmenet, ötven vagy még több nyelven elmondja Őszentsége a feltámadás örömét, s közben „úgy koppan az eső”! Hallom, hogy a Duna World meghívott egy kulináris szakembert, aki többek között „báránytojás” elkészítésével lepi meg a néző, hallgató közönséget.
Eszembe jutott az 1950-es esztendők Székelykeresztúrja, amely a maga sajátos világával gyakran visszatér jelenlegi álmaimban is. Emlékezetem szerint három borbély működött a kicsi városban. Ott volt Pável bácsi, a Király-féle fodrászat és Koszó, aki megnyírta a diákokat is – valamelyest árkedvezménnyel.
E borbélyműhelyek körül állandó ingyen szórakoztató volt Tuti, kinek humora hatékony kedélycserélő szer volt még akkor is, ha „úgy koppant az eső”. Emlékszem, hogy Tuti, a cigánygyerek – fekete volt mint az üst – ott vacogott a Koszó műhelye előtt, s végtelenül panaszkodott arra, hogy az elmúlt éjszaka majdhogynem megfagyott, mert a sarjúban hált. A sarjúban nem lehet megfagyni – mondotta a fodrászmester, mire Tuti azzal replikázott, hogy amikor lefeküdt, a sarjú nem volt lekaszálva. Nagy röhögés után Koszó István azt mondta Tutinak: „jól van Tuti, megérdemelsz egy baktertojást”. Az akkori eszemmel nem volt nehéz megfejtenem, hogy milyen is lehet az a „baktertojás”, de hogy húsvét reggelén a kulináris szakember miként készíti a „báránytojást”, arra kíváncsi vagyok.
Én maradok a tyúktojás megszokott változata mellett, s ha akad pirosra festett változat is, akkor ez is segít abban, hogy húsvétot érzékeljek környezetemben. Várom a szép tavaszt, a zöld füvet a báránykáknak, s várom azt, hogy tojáskáikat potyogtassák el a mezőn, vagy a keresztúri strekk mentén,a baktertojások társaságában.
Remélem, kedves mindnyájatoknak boldogságos húsvétja volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése