2012. június 29., péntek

Máthé Sándor: A törvényt be kell tölteni

2012. 06. 29.     A törvényt be kell tölteni     Máthé Sándor    

„Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné

tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását.

Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné

tegyem, hanem, hogy betöltsem azokat.” Mt 5,17




Jézus életszemlélete egy egészen új világot tár elénk. Ez egy olyan világ, amelyben Isten az Atya, akinek mi mindannyian gyermekei vagyunk, s így egymásnak testvérei. Ezt a viszonyt a szeretet kettős parancsa, törvénye határozza meg. Jézus nem akarta felforgatni a régi rendet, sőt igyekezett azt tiszteletben tartani és törvényeit nem érvénytelenné tenni, hanem betölteni.

Később rá kellett ébredjen, hogy nehéz, sok esetben lehetetlen a régit és újat egymással megbékíteni, s ettől a perctől kezdve azt hirdette, hogy az új világ részese csak az lehet, aki teljesen megtagadja régi énjét, és új emberként keresi üdvösségét, az Isten országát.

Mindig is gondot jelentett a törvények betöltése, a törvények érvényesítése. Minden közösség számára az egyik legnagyobb kihívás az új törvények megalkotása, valamint ezeknek alkalmazása. Sajnos a legtöbb esetben ez nem működik úgy, ahogy azt a törvény alkotói elképzelték, ahogy szerették volna.

Hogy önmagunkról is beszéljek, sajnos egyházunkra is jellemző, valahogy ránk is átragadt ez a fajta magatartás, ami törvényekhez való viszonyulást illeti. Van ugyan, sok munkával és viszonylag jól megalkotott Alaptörvényünk, vannak szabályzataink, de bizony nem minden esetben alkalmazzuk, nem minden esetben tartjuk be azoknak előírásait. Akkor hogy akarunk mi közösséget erősíteni, építeni, nem is beszélve arról, hogy Isten törvényeivel is hadilábon állunk. Isten törvényeit sem tiszteljük, nem töltjük be, nem alkalmazzuk a mindennapi életben?! Én attól tartok, hogy ha így folytatódik a “törvénytelenségek” sorozata közösségi életünkben, akkor az új Alaptörvénnyel és szabályzatokkal is ugyanazok maradnak gondjaink, bajaink, nyomorúságunk.

Könnyű másokat hibáztatni, de hadd tegyük a szívünkre kezünket és legyen bátorságunk elmondani azt, hogy bizony nem sokat tettünk azért, hogy a törvények, a saját magunk alkotta szabályok betöltésével vállaljuk a magunk részét a tennivalókból.

Jézus szavaival mondom: a törvényt be kell tölteni! A törvény mindenki számára legyen törvény! Csak így lesz rend, így teremthetjük meg a gyarapodás feltételeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése