2013. április 18., csütörtök

Albert-Nagy Ákos István: Nyugodj békében!

2013. 04. 17. Nyugodj békében! Albert-Nagy Ákos István
„Nyugodjék békében!”– hangzik megannyi ember szájából a „jókívánság” valahányszor halottaikra emlékeznek. De vajon mire, avagy kire gondolnak ilyenkor? Ki nyugodjék csendesen és békében? Vagy lehetne-e egyáltalán másképp nyugodni? Lehet-e háborgatott az örök pihenés?
E talán megdöbbentő kérdéseket azért teszem fel, mert unitárius meggyőződésem szerint hiszem és vallom, hogy a test bizonyos értelemben úgy sem nyugszik meg, mert az örök mozgás és változás rendjén oszlásnak indul, elemeire bomlik, úgy szólván, mi por volt, porrá válik. Ezzel szemben lelkünk, ez az Istentől kapott ajándék, akár kívánjuk, akár nem, háborítatlanul tér vissza a szerető Istenhez, Istenbe.

Mégis alkalomról alkalomra elhangzik kívánságunk azokért, akik örökre távoztak a földi létből. És talán éppen ez a legfurcsább: Azokért hangzik a kérés, akik már elmentek. Ilyetén felvetődik bennem a kérdés: nekünk, élőknek miért nem mondják, miért nem kívánnak ilyesmit? Mi, élők nyugtalankodjunk tovább a békétlenségben? Miért a halottaknak szól ez a kívánság, kiknek további „élete” már szabad akaratukon kívül áll, s akik számára biztosítva van a nyugodalom?  Azok felé pedig, akik még rendelkezhetnek sorsuk fölött, akik harcokat vívnak ezen a világon, békét és megnyugvást keresve szüntelenül, azok felé miért nincsen efféle melegszívű jókívánságunk? Isten nyugtassa a holtakat..., de mi legyen az élőkkel?

Amióta csak megszülettünk biztonságérzetünk hiánya miatt nyugtalankodunk. Sőt, környezetünkben is az ebből fakadó békétlenkedéssel okozzuk a feszültségeket. Ezért egyre biztosabb vagyok abban, hogy elsőrendű feladatunk az, hogy megtanuljuk békén (békében) hagyni elsősorban magunkat, majd másokat, illetve megtanuljunk igazán hinni Istenben, mert így fogunk csak megnyugvást találni az Ő gondviselő oltalmában.

Te lehet ezután is halottaidnak fogod mondani, de ne vedd rossz néven tőlem, hogy most őszintén azt kívánom Neked: Hagyd békén magadat, és nyugodj békében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése