2013. február 18., hétfő

Lőrinczy Zsolt Bendegúz: Sorsok

2013. 02. 18. Sorsok Lőrinczy Zsolt Bendegúz
Bille bácsi hadirokkant volt, nem tudom, hol és miként veszítette el, de térdből hiányzott mindkét lába. Az ezerkilencszáznegyvenes években még nem voltak művégtagok, legalábbis Homoródalmásra nem jutottak el. Így aztán házi faragású lábakat használt, melyeknek felső vége kehelyszerűen volt kiképezve, ahová beleillettek a szíjjakkal odaerősített csonka lábrészek. Ezekkel és két bot segítségével házon és udvaron belül tűrhetően tudott járni.

Mezei munkát természetesen nem tudott végezni, de megtanult hajat vágni és borbélyként megkereste a kenyérre valót.

Én mint kis gyermek 1949-ben kerestem fel először Bille bácsit, hogy az első osztályt szép frizurával kezdhessem. A továbbiakban aztán nem nagy lelkesedéssel jártunk hajat vágatni, mert kézi hajvágó „gépe” néha jól meghúzta a hajunkat, ami bizony elég fájdalmas volt. Sírni pedig tilos volt és nem is mertünk, hiszen Bille bácsi a Falu mezején lévő szénégető kemencék nagy fekete, kormos gödreiben lakó „Szottyal” ijesztgetett, ami vagy aki egyenesen a borbélynál síró gyermekekre vadászó szörny volt!

A hajhúzó, Szottyal ijesztgető Bille bácsira mégis, mint egy jókedélyű, sokat mesélő, kedves emberre emlékszem.


Oscar Pistorius a délafrikai Johannesburgban született 1986-ban. Tizenegy hónapos korában születési rendellenességek miatt mindkét lábszárát amputálták. Ennek ellenére gyermekkorától sportolt és 17 évesen már atlétikai versenyeken indult. Karbonszálas művégtagjai ugyanolyan mozgást tesznek lehetővé viselőjének, mint egy természetes láb. Ezeknek a műlábaknak és természetesen kitartó munkájának köszönhetően ma már hatszoros paralimpiai bajnok és az olimpiák történetének első művégtagokkal versenyző atlétája. A londoni plimpián 400 méteren elődöntőt, míg a délafrikai váltóval döntőt futott és lett nyolcadik.


Két, egymástól időben és földrajzilag is távol megélt élet. Két sors.


Bille bácsi becsületben megőszülve, falujában köztiszteletnek örvendve fejezte be életét.

Oscar Pistorius eljutott a népszerűség csúcsára, de még nem tudni hogyan végzi. Jelenleg (2013 februárjának közepén) barátnője megölésének vádjával előzetes letartóztatásban van…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése