2013. február 15., péntek

Mátéfi Tímea: Az újjászületés mezején

2013. 02. 15. Az újjászületés mezején Mátéfi Tímea
Ujjongva figyelem hogyan kezd lassan a kinti mínusz egyre inkább plusszá alakulni, remélve, hogy nincs már sok hátra addig, amíg a nagykabátot, bakancsot, csizmát, kesztyűt, sálat, sapkát ismét jó pár hónapig a szekrény mélyére rejthetem. A milliónyi hópehely andalító szállingózása, a huncut hóemberek szénfekete mosolya, a szánkózó gyermekek pajkos zsivaja és a lábam alatt ropogó friss hó megszépíti ugyan ezt a végtelennek tűnő, hideg télországi állampolgárságot, mégis móriczi felkiáltással fordulok az ég felé: február, hol a nyááááááár?!

Messze még… De közeleg. Érzem. Legbelül. S látom kint is a tétován serkenő fűben, a fák óvatosan pattanó rügyein, a nappal felmelegedő föld lusta szuszogásában. Lappang ugyan a virulást kirobbantó erő, de elkezdődött az újjászületés, s vele együtt az egyházi naptár szerinti nagyböjt is. E pár hét alatt van lehetőség kívül-belül megtisztulni, újjászületni a természettel, tavaszi nagytakarítást tartani testi-lelki-szellemi otthonunkban. Lehetőség van, ám hogy ki mennyire ér vele unitáriusként, az már más kérdés. Ha testi megújulásra nem is futja, azért legalább (!) a szellemi-lelki oldalán dolgozzunk egy kicsit.

Pár napja a három percesek témája a hitvallás volt. Az elmúlt héten középiskolás diákjaimmal is a hitvallásról beszélgettünk, hogy mit fogalmaz meg az unitáriusoké, ez miben különbözik más vallásokétól, milyen életszemlélete volt Balázs Ferencnek az általa megfogalmazott hitvallás alapján, végül arra kértem őket, hogy írják meg saját, egyszemélyes hitvallásukat. Bár konfirmált fiatalokról volt szó, fejtörést okozott nekik a feladat. Nem azt kértem, hogy hivatalos hitvallásunkat írják le, hanem azt, amely őket, személyes énjüket, hit-és életfelfogásukat a leginkább tükrözi pillanatnyilag. Születtek meghökkentően jó hitvallások, és lustaságot vagy hitbéli szegénységet bizonyítók is. Talán újjászületésük egy apró lépése volt ezt megfogalmazni. Talán újjászületésünket segítené, ha mi is magunknak megfogalmaznánk azt a hit-és életfelfogást tükröző hitvallást, amely láttatja velünk jelenlegi énünket. Adjon erőt a Jóisten, hogy szembe merjünk nézni ezzel a feladattal, és valóban újjászületésünket szolgálja, ha lépünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése