2013. február 27., szerda

Gál Zoltán: Pálfordulás

2013. 02. 27. Pálfordulás Gál Zoltán
Pálfordulás szavunk onnan származik, hogy Saul a damaszkuszi úton átélt látomás hatására a keresztények üldözőjéből, leghívebb pártfogójukká lett, és Pál apostolként vált ismertté. Saul rövid időn belül ellentéte lett addigi önmagának, és ezáltal élete is egy addig elképzelhetetlen fordulatot vett.

Többször hallottam már, hogy valaki emberi gyarlóságainak hálójában vergődött, míg egyszer csak hirtelen „rátalált az útra”. Bekerült egy olyan közösségbe, amely erőt adott, és hirtelen képes lett uralkodni káros szenvedélyein. Gyakran láthattunk embereket, akik egyik nap fennhangon igazolták elképzeléseiket, másnap pedig éppen olyan meggyőződéssel beszéltek annak ellenkezőjéről.

Pálfordulások ma is léteznek. Szeretnék azonban hinni abban, hogy ez nemcsak ideig-óráig tart, amíg a helyzet megkívánja, hanem képes átformálni az embert, legbelül változásokat előidézni, és jobb istengyermekké formálni.

Saul Pál apostolként élte tovább életét, a kereszténység terjedésének kulcsfigurája lett. Pálfordulás egy életben egyszer történhet. Ha azonban többször, vagy időről-időre történik, annak köpönyegforgatás a neve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése