2011. január 22., szombat

Csécs Márton Lőrinc: Egyszerű gondolatok

2011. 01. 22. Egyszerű gondolatok Csécs Márton Lőrinc

Ahogyan minden zárnak van kulcsa, úgy minden gondnak, betegségnek van gyógyszere. Csak kell tudni hol, mikor, és hogyan keressük, hogy rá is találjunk.

A legtöbbször nem az a lényeges, hogy hányszor, mit, kinek, kivel, hanem hogy: hogyan.

Ebben a kötetlen műfajban ki merem mondani: életünk a hogyanokon áll vagy bukik.

Lehetsz kitűnő elme – ha módszereidben megbuksz, senkinek sem használ az. Lehetsz szerető társ, a legodaadóbb, de ha rosszul viszed érzelmeidet a kapcsolat színpadára, meglásd: magaddal maradsz.

Istenem! Ha olyan őszinteséggel tudnánk imádkozni, szeretni, mint káromkodni – egyre kevesebb gondunk akadna. Miért? Mert akkor biztosan volna kiforrott értékrendünk, tartásunk, érzéskészletünk.

Ha olyan őszintén elfogadnánk egymást, mint megvetjük; ha olyan hangerővel szólna a megértés szava, mint az előítéleté, akkor nem kellene kérni sem szánalmat, sem védelmező kart. Akkor az Isten könyörgés nélkül megáldana jókedvvel, bőséggel.

Ha olyan őszintén nyújtanánk baráti jobbot, amilyen indulattal indítjuk útnak csattanó pofonunkat, akkor a balsors, a kín már rég nem lenne osztályrészünk, csak a víg esztendők végtelensége.

Egy edzett tűvel az ügyes kezű pillanatok alatt kinyitja a világ legbiztosabbnak hit mechanikus zárját is. A titka a hogyan.

Hogy újból vár álljon a kőhalmok helyett, vigyázzunk a mindeneket meghatározó hogyanra!

Hogy hogyan? Azt már mindenkinek maga kell megfejtenie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése