2013. január 24., csütörtök

Szabó Előd: Immunrendszer

2013. 01. 24. Immunrendszer Szabó Előd
Milyen csodálatos védelmi rendszere van emberi testünknek! Naponta hány és hányféle támadást ver vissza, s milyen mostoha körülményekhez is képes alkalmazkodni a túlélés érdekében! Amíg az ellenségeket kívül tudja tartani, addig gondtalanul éljük életünket, minden erőnket céljaink, vágyaink megvalósítására fordíthatjuk.

A baj akkor kezdődik, amikor az ellenség, a kór behatol, áttöri a védelmi vonalakat, s belülről támadja meg szervezetünket. Egy egyszerű megfázás is, ha áttörte védelmi rendszerünk falait, ágynak dönthet, legyengíthet, képtelenné tehet a munkára, a küzdelemre.

Azok a közösségek, melyekhez tartozunk évszázadokon keresztül csodálatosan megvédték magukat a külső ellenség ellen, alkalmazkodtak új és új történelmi körülményekhez, s megtartották egységüket, erejüket, vágyaikat, céljaikat.

A baj akkor van, ha áttöri a külső ellenség a falakat, s belénk, közösségeink köreibe ülteti bomlasztó közömbösségét, gyanakvását, individualizmusát.

És visszatérve az emberhez, mert a közösséget emberek, egyének alkotják, alkotjuk: erkölcsi falaink is erősek kell legyenek, hogy a külső támadásokat visszaverve ne adjunk magunkban helyet a bomlasztó, kórokozó jelenségeknek.

Imádság és tudatos küzdelem vitaminjával erősítsük minden nap lelkünk immunrendszerét, hogy közösségeink megtartó erői lehessünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése