2013. január 10., csütörtök

Székely Kinga Réka: Visszatekintő

2013. 01. 07. Visszatekintő Székely Kinga Réka
Nem tudom eldönteni, hogy mit csináljak azzal a részben szerzett, részben örökölt tudással, amit történelemnek nevezünk. Csak nézem azt, mint tavaly októberben néztem a Saint Paul-i Science Museum-ban kiállított dinoszaurusz csontvázat. Csodálom is, félek is tőle, se elfogadni, se megtagadni nincs erőm. Van ő, vagyok én, és mégis összetartozunk. 2013-ban csak egy különleges utóda él itt a földön, a komodói sárkány. Az Indonéziai szigetvilágban ő a csúcsragadozó, igaz, azon a szigeten, ahol ő él, más húsevő állat nincs. A lényeg azonban az, hogy ő az uralkodó. Tőle félnek, őt kerülik, őt szeretik, neki hízelegnek, és egyesek őt tartják a legnagyobb trófeának, amit-akit elfoghatnának, elpusztíthatnának.
A mi ezerízű emberi világunkat, melyet az isteni teremtés és az állati ösztönök határolnak, ugyancsak az uralkodók határozzák meg. Az uralkodó a tömegek küszködésének, szeretetének, avagy gyűlöletének a végterméke. Azonban ez a végtermék nem tud elszakadni attól a tömegtől, amiből született, ezért folytonos kölcsönhatásban vannak. Mindkét fél abban a tudatban talál lelke nyugalmára, hogy ő irányít, és a másik léte teljesen tőle függ.
A legfelsőbb erő, a mindent átható, a megnevezhető, de megfoghatatlan Isten pedig csak azt kéri számon, hogy ki járt az ő törvényei szerin, ki az, akinek szüksége van a megtérésre.
2013-ban a mi magyar nemzetünk uralkodói Orbán Viktor, Robert Fico, Victor Ponta, Mikola Janovics Azarov, Ivica Dacic, Jose Manuel Barosso.
1913-ban uralkodónk Ferenc József császár.
1813-ban uralkodónk I. Ferenc császár.
1713-ban uralkodónk III. Károly császár, hisz ez esztendő januárjában II. Rákóczi Ferenc fejedelem száműzöttként száll partra Dieppe-ban, Franciaországban.
1613-ban uralkodónk Bethlen Gábor fejedelem, II. Mátyás, I. Ahmed.
1513-ban uralkodónk II. Ulászló király.
1413-ban uralkodónk Luxemburgi Zsigmond császár.
1313-ban uralkodónk Károly Róbert király.
1213-ban uralkodónk II. András király.
1113-ban uralkodónk Könyves Kálmán király.
913-ban uralkodónk Zolta fejedelem.
Állok a múzeumban (jelképesen), de sem elfogadni, se megtagadni nincs erőm az életet, mely az uralkodók és a tömegek megállíthatatlan iszapküzdelméből táplálkozik. Egyetlen reménykeltő jelem az isteni szeretet fénye, melyről hinni tudom, hogy igyekszik felülemelkedni az ösztönökön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése