2012. december 20., csütörtök

Lőrinczy Zsolt Bendegúz: Advent

2012. 12. 19. Advent Lőrinczy Zsolt Bendegúz
Majdnem mindenki tudja, hogy az advent szó magyarul eljövetelt, az adventus Domini kifejezés pedig az Úr eljövetelét jelenti. Az advent szó kimondásakor mégis többnyire egy időszakra, a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszakra gondolunk. Erre is többnyire csak azért, mert a karácsonyfa alá kerülő ajándékok megvásárlása jár az eszünkben. Az egész életünket jellemző nagy rohanásban nincs időnk személyre szabott, örömet hozó ajándékok kitalálására, így aztán a jó ötleteket sokszor az anyagi lehetőségeinket meghaladó kiadásokkal próbáljuk helyettesíteni. Ez eleve elveszi az ajándékozás örömét anélkül, hogy garantálná a megajándékozott örömét. Így válik az adventi időszak egy békés ünnepvárás helyett a fokozott idegeskedés időszakává.
Van egy ajánlatom a békés, szeretetteljes ünnepekre vágyók számára. Mielőtt meggyújtanák az adventi koszorú első gyertyáját, vegyenek kezükbe egy Arany János kötetet, és nyissák ki a Családi kör című vershez. A versbeli ház körüli este leírása nyugalmat áraszt, a házban zajló élet képe békét sugall, a lakástalan idegen befogadása akár bibliai példabeszéd is lehetne a felebaráti szeretet bemutatására.
A vers többszöri figyelmes elolvasása megalapozza bennünk az igazi adventi hangulatot, és ha szívünkben nyugalom, lelkünkben béke és szeretet honol, akkor eszünkbe jut Jézus is, akinek a születését, eljövetelét várjuk. Az adventi koszorú gyertyái után a karácsonyfa gyertyáinak fényénél felszabadultan adhatunk hálát az Istennek, és boldogan énekelhetjük szeretteinkkel együtt, hogy Mennyből az angyal….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése