2013. május 2., csütörtök

Dr. Ádám Attila L.: Álmodozás Csíkszeredától Nagyváradig

2013. 05. 02. Álmodozás Csíkszeredától Nagyváradig Dr. Ádám Attila L.
Azt mondják, addig jó, amíg vannak az embernek álmai. Pedig vannak emberek, akik bár kimutathatóan álmodnak (legalább is az agyi elektromos jelek erre utalnak), de nem emlékeznek másnap az álmaikra, még reggel felkelés után sem. Nos, miről álmodnék, ha emlékezhetnék az álmaimra? Magamnak is meglepő lehet a kérdés.

Elég sok erdélyi várról és templomról szóló könyvünk van otthon, még Orbán Balázs egy-egy régi kiadása is. De jórészt itteni, magyarországi kiadványok. A legtöbbükben csak Derzzsel találkozunk az unitárius templomok közül. Ami egyrészt érthető, mert azt hiszem Berethalom és Derzs mellett kevés a Világörökség listára is felvett egyházi műemlék Erdélyben. Unitáriusnak biztosan ez az egyetlen.

Néhol még fel-feltűnik egy-egy könyvben Énlaka és Magyarszovát unitárius temploma is, de ezzel aztán vége is van a listának. Speciálisabb könyvekben a kárpát-medencei Szent László legenda ábrázolások kapcsán még esetleg pár másik unitárius templom is megjelenik, de inkább csak a templombelső.

Ha emlékeznék álmaimra, lehet, hogy arról álmodnék, hogy végigjárom és végigfotózom az erdélyi unitárius templomokat egy könyvkiadvány számára. Ha végiggondolom, szinte megdöbbentő, hogy milyen keveset láttam eddig: Udvarhely, Keresztúr, Énlaka, Recsenyéd, Derzs, Fiatfalva, Alsóboldogfalva, Vásárhely, Magyarszovát, Kolozs, Kolozsvár, Torda, Torockó, Torockószentgyörgy… A szász erődtemplomokból is szinte ennyit láttam.

Természetesen a már meglévő fotókból is összeállítható lenne a körülbelül 100 erdélyi unitárius templomot (használatban lévő és azon kívülieket) felölelő kiadvány. Büszke része lehetne a könyvnek az újonnan épült templomok bemutatása. De talán mégis jobb lenne egy egységes kötet, új fotókkal. Hozzáadva a  magyarországi, talán tízet sem számláló unitárius templomokat is.  Minden templom írhatna magáról a könyvhöz, talán súlyozva, a műemléki és egyházi jelentősége függvényében.

Álmodozás ide, fotózás oda, ettől még az erdélyi templomokat csak végig kellene járnom egyszer, Csíkszeredától Nagyváradig. Talán az idén egy kis részébe eljuthat az ember. Terv van: a Homoród-mente és Csekefalva környéke. Már az is nagy csoda lenne! Az Unitárius templomok a Kárpát-medencében című könyv pedig még inkább csoda számba mehetne, nemcsak unitáriusoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése