2013. május 21., kedd

Lőrinczy Zsolt Bendegúz: Heurékás napok

2013. 05. 21. Heurékás napok Lőrinczy Zsolt Bendegúz
Vannak hosszabb, rövidebb időszakok, néha csak egy-egy nap, amikor valódi testmagasságomtól függetlenül felülről nézem, szépnek látom, és legszívesebben keblemre ölelném az egész világot. Feledem a gondokat, lelkemet nyugalom és béke szállja meg, megértően mosolygok az emberek kicsinyességein, boldog életérzésemet szeretném világgá kürtölni.

Ilyen örömöt érezhetett Arkhimédesz, aki Marcus Vitruvius Pollio római építész leírása szerint, a folyadékba merülő testre ható felhajtóerő meghatározási módjának felfedezése után örvendezve ugrott ki a kádból és heurékát kiabálva hirdette, hogy megtalálta egy nehéz feladat megoldását (görögül heuréka = megtaláltam).

Én is heurékát kiáltanék, amikor úgy érzem, hogy megtaláltam a hétköznapi gondok fölé emelkedéshez szükséges bölcsességet. Az ilyen hangulatú időszakot nevezem heurékás napoknak.

Ilyenkor nincs zord idő, csak a földeket szépen áztató eső.

Ilyenkor nem zavar a szomszéd kutya ugatása, hiszen csak a házőrzői kötelességét teljesíti.

Ilyenkor nyugodtan várom a késő buszt vagy vonatot, és reménykedek, hogy nem történt valami baleset.

Ilyenkor, ha unokám átszáguld a szobán, leteszem az éppen olvasott újságot vagy könyvet a kezemből és a dübörgést meg sem hallva csodálom, hogy milyen szép magasra emeli a térdét.

Ilyenkor imával kezdem és imával zárom a napot. Hálát adok az Istennek a legcsodálatosabb ajándékáért, az életért, nem csak az enyémért, hanem a gyermekeim és unokám életéért is. Bizakodó lélekkel kérem, hogy segítse mag családomat, egyházamat, nemzetemet. A hit, hogy kéréseim meghallgatásra találnak, erőt ad, a hála érzése nemesít.

Ilyenkor régi terveket porolok le és újakat szövögetek, hiszen erősnek, majdnem fiatalnak érzem magam, telve reménnyel, hogy képes leszek meg is valósítani azokat. A remény bearanyozza a hétköznapokat.

Ilyenkor megválaszolom leveleimet, érdeklődéssel, szeretettel keresem a kapcsolatot rokonaimmal, barátaimmal. Szerencsésnek érzem magam, hogy nagyon sok embert szerethetek és vallom, hogy „a szeretet soha el nem fogy”.

Heurékás napjaimon őszintén és önzetlenül kérem az Istent, adjon sok heurékás napot minden

jó embernek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése