2010. július 7., szerda

Orbán Erika: Az egyszeriség terhe

2010. 06. 13 Az egyszeriség terhe Orbán Erika

Vannak életünkben különös éberséggel megélt pillanatok, amikor az ilyen csak egyszer történik élményét kihangosítja tudatunk. Legtöbbször olyan helyzetek, események, amikor valóban történik valami: első önálló lépések; első nap az óvodában, iskolában; konfirmálás; első csók; első külföldi utazás; házasság; nyeremény a szerencsejátékban; válás; első szakmai siker; első gyermek születése; keresztelés; első temetés...

E felsorolás kapcsán eltűnődöm: miként viszonyul egymáshoz az egyszeriség és az elsőbbség?!

Teljesen nyilvánvalónak tűnik, hogy ami valaha megtörténik, az először megtörténik egyszer, és/de egyszer történik meg először. A kérdés attól válik feszítővé, mivel úgy tűnik, (egyre inkább) kultúránkban (is), az élet néhány értékközvetítő területén – vallási hovatartozás, házasság, munkahelyi elköteleződés – már nem az egyszeriség, az egyszeri választás és elköteleződés lesz jellemző. Az értékeltolódás egyértelmű. S mivel egyre nehezebb fenntartani a hagyományos értékek egyszeriségének még a látszatát is, ezért a „feldarabolt fontosságok” elsőbbségi egyszeriségének különös jelentőséget tulajdonítunk. A tartalmi egyszeriségükben bizonytalan pillanatokat kiváltjuk az elsőbbség formai egyszeriségével. Nap mint nap új helyzetekbe bonyolódunk, először történik velünk valami, és e helyzetek, már szokatlan és kihívást rejtő jellegük miatt is fontossá válnak. Milyen jó volna némi rutint szerezni napjainkhoz! Összefüggéseket, mintázatokat keresni és felfedezni embertársainkban, élethelyzeteinkben, hogy ne (csak) attól váljék értékessé a pillanat, mert (úgy véljük) egyszer történik meg! A létünket, életünket feldaraboló információ- és „adat-szmog”-ban (David Shenk) meg kell találnunk azokat a lelki oxigén-bárokat, ahol töltekezhetünk. És közben emlékeznünk kell: végső soron egyetlen létezőről, Életünkről tudjuk teljes bizonyossággal, hogy egyszeri. Ez tán felszabadíthat az átmenetek múló egyszeriségének terhe alól.

A szárnyakat adó és teremtő egység bennünk való megszületéséért különbséget kell tennünk a szent egyszeri (Élet) és az elsőbbségi egyszeri (helyzetek) között. S ez utóbbiakról, ha ismételhető természetük megnyilvánul, az legyen mindig minőségi ugrás a korábbi állapothoz képest. Azzal a hittel „legyünk a lehetőség tanítványai” (Kierkegaard), hogy egy szerető Isten (ön)tudattal, lüktető vérerek hálójába zárt testtel és egyszeriségében is változó lélekkel felruházott kifejeződései vagyunk. Egyszeriségünk terhét könnyítse a tanítás: „Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi.” (Terentius)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése