2010. július 19., hétfő

Czire Szabolcs: Mit és hogyan

2010. 07. 19. Mit és hogyan Czire Szabolcs




Az ember életét igenis meghatározza, hogy mit tesz, illetve nem tesz. Az egyik eljut valahová, a másik csak vágyik rá. Az egyik megtapasztal valamit, a másik csak hírből hallott róla. Az egyik naponta részese, a másiknak ünnepeken sem jut belőle.

A mit bűvöletében az élet mint trófeák gyűjtése: elmesélhető, eldicsekedhető, fotókon-filmeken megmutatható életesemények hajszolása. A mit az embereket szerencsésekre és pechesekre osztja. Irigyeltekre és irigylőkre. A mai „kultúra” pedig azt hazudja, hogy megannyian a szerencsések közé kell tartoznunk.

A fontos dolgok tekintetében mégis meglepően hasonló dolgokat tesznek az emberek: születnek, gyerekként felnőttek között cseperednek, ellesnek és utánoznak, iskolába járnak, tanulnak és kipróbálnak, társas és csoportos interakciókban vesznek részt, családot alapítanak, gyerekeket nevelnek, öregednek, remélnek, míg a jövő egészen múlt nem lesz. Hamvas szerint a sokaság „Szokott emberi tevékenységét folytatja. S mi ez az emberi tevékenység? Kiteszi, beteszi, felveszi, leveti, elviszi, leszedi, beviszi.”

Márpedig ha a fontos mit-ek szintjén ilyen nagy az ismétlődés, az a sejtés ébredhet, hogy az élet minőségét alapvetően a mindenki által végzett cselekvésekben a hogyan határozza meg. A mit is csak a megfelelő hogyan mellett nyeri el értelmét.

Ne azt irigyelni, aki eljutott egzotikus helyekre, hanem attól tanulni, aki a közeli kirándulóhelyen is meglátja, amit a legtöbben nem.

Ne azt irigyelni, akit a munkahelyen rettegve süvegelnek meg, hanem attól tanulni, aki munkájában akkor is örömet találna, ha többé nem fizetnék meg érte.

Ne azt irigyelni, aki hatemeletes tortát tud készíteni, hanem attól tanulni, aki a legegyszerűbb ételt is művészi odaadással készíti el.

Ne azt irigyelni, aki flancos autóval röpíti családját a célba, hanem attól tanulni, akinek autóját közös éneklés és nevetés tölti meg.

Ne azt irigyelni, aki épp megírta a nagy művet, hanem attól tanulni, aki gyermeke rajzokkal kísért meséjét teljes figyelemmel hallgatja végig.

Ne azt irigyelni, aki már a harmadig gyönyörű feleségével él, hanem attól tanulni, aki évtizedek múlva is úgy tud szólni a társához, hogy abban az Igazi megszólíttatik.

Ne azt irigyelni, akinek öregségét élettrófeák egész gyűjteménye díszíti, hanem attól tanulni, aki a tiszta lelkiismeret derűs tekintetével, félelem és féltékenység nélkül néz az újra megfiatalodott életre.

Ne irigyelni a más életét. Megtalálni, hogyan éljem úgy ezt a napot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése