2010. július 20., kedd

Lakatos Sándor: Kérdés?

2010. 07. 20. Kérdés? Lakatos Sándor

Adin Steinsaltz szerint egyszer egy rabbit megkérdeztek: „Miért van az, hogy ha tőletek, zsidóktól kérdeznek valamit, ti mindig kérdéssel feleltek?” A válasz így hangzott: „Miért ne tennénk?”

A kérdésfeltevés igénye neveltetésből adódik. A babiloni talmudot tanulmányozó zsidó tanítványok a szent bölcseletekben való elmélyülésük során a kérdésfeltevés művészetét is kutatják, a mélyebb megértés céljából. Ezt pedig – mondják ők – nem lehet magányosan gyakorolni, mert a feltett kérdésnek akkor van értelme, ha valamiféle felelet is érkezik. Jó, rossz, mindegy, csak élő legyen a tanulás folyamata. Leülve egy asztalhoz, nyíltan, közösen, egymás gondolataiba kapaszkodva kérdést, kérdés követ, a gondolat útjának bejárása céljából. Mert a cél az út bejárása, nem feltétlenül a válasz megtalálása.

Gyakran látom a diákjaimon, hogy kérdéseikkel nem feltétlenül a választ keresik. Inkább az együttgondolkodás, a tanulásba való belekapcsolódás a cél. Látom azt is, hogy a gondolkodni akaró fiatal kérdez, és ha használható a felelet, a gondolkodni akaró ismét kérdezni fog. Ha pedig a „mindentudó” válasza teszi helyére, a dialógus elmarad. Nem így van-e ez velünk, felnőtt, sokat tapasztaltakkal is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése