2010. július 26., hétfő

Újvárosi Katalin: A teniszlabdák és egy pohár bor

2010. 07. 26. A teniszlabdák és egy pohár bor Újvárosi Katalin




Szeretem a tanulságos történeteket.

Valahányszor hallok vagy olvasok egyet-egyet, visszarepít Jézus világába. Megelevenednek előttem a példázatok szereplői, és olyan egyszerűnek tűnik minden. Ilyenkor nem értem miért kell bonyolítani a dolgokat.

A minap olvastam egy történetet. Arra gondoltam megosztom Veled, kedves Olvasó. Fogadd hát szeretettel:

Egy tanár egy nagy vázát helyezett az asztalra a tanulói elé, és megtöltötte teniszlabdákkal. Ezután megkérdezte tanítványait:

– Mit gondoltok, tele van-e a váza?

Amikor igennel feleltek, a tanár apró golyókat szórt a labdák közé. Amikor már nem fért több golyó a vázába, újra feltette a kérdést:

– Tele van-e már a váza?

A tanítványok ekkor már óvatosabbak voltak, és haboztak, de végül újra igennel feleltek. Ekkor a tanár elővett egy vödör homokot, és óvatosan szórni kezdte a vázába, amíg a vödör teljesen üres, a váza pedig tele nem lett.

– Na, most már tele van a váza? – kérdezte a tanulókat, akik szégyellték lassú észjárásukat, és még tovább törték a fejüket. Végül újra igennel feleltek. A tanár ekkor elővett a táskájából egy üveg bort és egy poharat, és beleöntött a vázába egy pohár bort.

Ekkor a következőket mondta a szégyenkező diákoknak:

– A teniszlabdák az élet nagy kérdéseit szimbolizálják: a párkapcsolatokat, a gyerekeket, a családot, a hivatást és a boldogságot. A golyók az élet apró örömeit és a hobbikat jelképezik, a homok pedig a hétköznapi kötelezettségeket, a mindennapos csipp-csupp dolgokat, és az élet ezernyi jelentéktelen homokszemét. Vigyázzatok, nehogy úgy teletöltsétek életetek üvegét homokkal, hogy golyókat már ne tudjatok beletenni, és már a teniszlabdáknak se legyen hely. Arra is vigyázzatok, hogy ne tegyetek bele túl sok golyót, mert ezek is elveszik a helyet a teniszlabdáktól.

– És mit jelképez a bor? – kérdezte ekkor az egyik diák?

– Azt, hogy egy pohár borra mindig van (legyen!) idő az életben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése