2010. július 17., szombat

Lakatos Csilla: Elmozdulás

2010.07.17. Elmozdulás Lakatos Csilla

Az elmúlt év demográfiai adatainak elemzése kapcsán a minap egy neves szociológus érdekes megállapítást tett: a magyarországi társadalomban egy visszarendeződés figyelhető meg a hagyományos családmodell felé, azaz van egy elmozdulás a párok együttélési formájától a házasságkötés irányába. A szakember szerint a gazdasági válság hatására az emberek a korábbinál nagyobb anyagi és érzelmi biztonságra vágynak, s azt éppen a házasság intézményében találják meg.

Az utóbbi években a nem házas, de együtt élő pároktól gyakran lehetett hallani: a papír nem számít. Úgy gondolom, valóban nem a papír számít, hanem az életre szóló elköteleződés. Ennek pecsétje a fogadalom, ha úgy tetszik eskü, s mellesleg az a papír.

Akár hihetetlennek is tűnhet, de gyorsan változó, igen bonyolulttá vált, elidegenedett társadalmunkban újból kezd fontossá válni az érzelmi biztonság, melynek alapja az életre szóló kölcsönös elköteleződés, a feltétel nélküli bizalom. Ez az elköteleződés, odaadás két ember kapcsolatának fundamentuma. Így lesz a kapcsolat közös kaland, felfedező út, amelynek alapfeltétele annak biztonsága, hogy a társamra mindig, azaz bármilyen válságban számíthatok. E folyamat a család összetartó erejének alapja, s látszólag ellentmondásos módon a valódi szabadság élményének forrása.

Úgy tűnik, a többi krízishez hasonlóan, a gazdasági válság is rejteget számunkra legalább egy pozitívumot: a bizalmon és szövetségen alapuló emberi kapcsolat értékének újrafelfedezését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése